U. S. Steel podporia letné tábory opálových permoníkov

19.05.2004 Celý región

Dohodu o finančnej podpore letných táborov zameraných na záchranu a obnovu starej baníckej osady Dubník v katastri obce Zlatá Baňa v okrese Prešov podpísali ...
Dohodu o finančnej podpore letných táborov zameraných na záchranu a obnovu starej baníckej osady Dubník v katastri obce Zlatá Baňa v okrese Prešov podpísali 18. mája predstavitelia nadácie Dubnícke opálové bane a U. S. Steel, s. r. o. , Košice.

Na jej základe uhradí americký producent ocele náklady na organizáciu štvrtého ročníka táborov opálových permoníkov od 3. júla do 12. septembra v 10 turnusoch.
Podľa Martina Jančoka, správcu nadácie by mali tohto roku brigádnici z radov stredoškolskej a vysokoškolskej mládeže dokončiť obnovu a vyčistenie starej banskej osady, do značnej miery zničenej. Mali by sa tiež pokúsiť nanovo postaviť banskú obecnú školu, ktorá by mala slúžiť ako turistické informačné centrum. Išlo by o prvý krok k znovuvybudovaniu celej banskej osady Dubník v podhorí Slánskych vrchov.
V súčasnosti - v sezóne od 1. apríla do konca septembra - je sprístupnená pre verejnosť šachta Viliam a to dovedna 750 metrov banských chodieb. Možno sa tak oboznámiť s dávnou atmosférou banskej ťažby opálu v tejto lokalite ako svetovou raritou. Odtiaľ pochádza aj najväčší doteraz nájdený harlekýn. V štôlni Viliam sa dá legálne \"hrabať\" v haldách sutiny a hľadať \"svoj\" opál. Prípadne usilovať sa o stretnutie s permoníkom, teda banským škriatkom.

(jj)
 

Vyberte región